Przepis świąteczny – wigilijna szarlotka na kruchym cieście

Redakcja PR - 19.12.2017
293

Przepis świąteczny – wigilijna szarlotka na kruchym cieście

Wigilijny wieczór to nie tylko tradycyjne potrawy, ale również wypieki. Wśród pyszności na deser świetnie odnajduje się szarlotka, którą goście uwielbiają.

Choć przepisy trafiają się różne, to jednym z najlepszych jest ten na szarlotkę na kruchym cieście. Aby ją przygotować, potrzebujemy:

Blacha (prostokątna 18×22 cm, lub okrągła średniej wielkości)

Papier do pieczenia

Na ciasto:

400 g mąki pszennej

200 g masła

70 g cukru pudru

3 żółtka

1 łyżka śmietany 12%

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Odrobina soli

Na piankę:

3 białka

2 łyżki cukru pudru

Mus jabłkowy:

700 g antonówek lub innego, podobnego rodzaju jabłek

1 łyżka wody

2 łyżki cukru

Odrobina soku z cytryny

Opcjonalnie 0,5 łyżeczki cynamonu, jeśli ktoś nie lubi, nie musi dodawać

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę w mały kopiec, następnie w jego środku robimy wgłębienie. W nim umieszczamy masło, które następnie nożem delikatnie siekamy, mieszając je z mąką. Ważne jest, żeby nadal utrzymać formę „krateru” z wgłębieniem pośrodku. W tym momencie dodajemy pozostałe składniki, po czym delikatnie łączymy je dłońmi. Powolnymi ruchami tak, aby płyny nie wyciekły, ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Teraz wyciągamy miskę, którą wysypujemy mąką, wkładamy do niej przygotowane ciasto i przykrywamy szmatką kuchenną. Misę wstawiamy do lodówki na 60 min.

Prażenie jabłek

Zakupione jabłka obieramy i szybko kroimy na duże kostki tak, aby nie zdążyły ściemnieć. Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny, po czym przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i całość prażymy na małym ogniu przez około 15 min. Większość jabłek powinna się rozpaść, a część zostanie w sporych kawałkach. Po wyznaczonym czasie przekładamy prażone jabłka do miseczki i jeśli ktoś lubi, posypujemy je cynamonem. Pozostawiamy następnie miskę do wystygnięcia.

Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, odcinając nożem około ¼ masy. Wykorzystamy ją w późniejszym czasie, więc mniejsza część wraca znów do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej odrobiną mąki stolnicy bądź blacie. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy w formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Urządzenie ustawiamy na grzanie bez termo obiegu od góry i dołu. Pieczemy przez około 30 min.

Pod koniec tego czasu przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym dodajemy do nich cukier puder, nadal mieszając. Następnie pozostałe ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość blachy. W tym momencie wyciągamy ciasto z piekarnika. Na nie wykładamy kolejno jabłka, białka, a na samą górę dajemy surowe ciasto. Całość wraca do piekarnika na kolejne 25 minut.

Szarlotka na kruchym cieście jest gotowa. Dla ozdoby posypujemy je cienką warstwą cukru pudru, która skojarzy się z przyjemnym, śnieżnym puchem. Goście rozsmakują się w tym przysmaku, który zagości na deser na wigilijnym stole.

Comments

comments

293
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...