Przepis świąteczny – wigilijna ryba po grecku

Redakcja PR - 14.12.2017
99

Przepis świąteczny - wigilijna ryba po grecku

Przygotowania świąteczne to zawsze szał gotowania. Im więcej mamy gości, tym więcej potraw musimy przygotować. Warto ułatwić sobie to zadanie i przygotować specjały proste, ale przede wszystkim przepyszne.

Ryba po grecku to jedna z tych potraw, która zachwyca smakiem, a jednocześnie jest prosta w przygotowaniu. Możemy ją zrobić nawet dzień przed Wigilią, co ułatwi nam rozplanowanie innych zadań, a nasza potrawa nabierze jeszcze lepszego smaku. Do jej przygotowania potrzebujemy:

na rybę:

500 g filetów rybnych rozmrożonych, np. morszczuk albo mintaj

kilka łyżek mąki bądź bułki tartej

sól, pieprz

olej do smażenia

na sos:

2 marchewki (około 160 g)

1 pietruszka (około 50 g)

cebula (około 100 g)

3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)

1/2 szklanki wody (125 ml)

sól, pieprz, papryka ostra

niepełna łyżka soku z cytryny

szczypta cukru

około 4 łyżek oleju do smażenia

Pamiętajmy, aby przed przystąpieniem do pracy rozmrozić filety rybne. Całość zaczynamy od przygotowania sosu – cebulę drobno siekamy, a marchewkę, pietruszkę i ewentualnie seler (jeśli ktoś lubi) czyścimy i ścieramy na tarce. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, a 3 min. później dodajemy marchewkę, pietruszkę i wodę. Całość dusimy na małym ogniu przez około 15 min. pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy pozostałe składniki sosu – koncentrat pomidorowy, przyprawy, sok z cytryny oraz cukier. Dusimy to wszystko pod przykryciem jeszcze przez około 3 min., po czym sprawdzamy konsystencję. Jeśli sos jest zbyt suchy, dodajemy odrobinę wody, jednak pamiętajmy, że powinien on mieć dosyć dużą gęstość.

Teraz możemy zająć się rybą. Rozmrożone filety oczyszczamy, a następnie osuszamy np. ręcznikiem papierowym. Kroimy je na około 4-centymetrowe kawałki tak, aby wygodnie je było nakładać przy spożywaniu. Teraz wymieszajmy mąkę lub bułkę tartą z przyprawami, a później obtoczmy w niej rybę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złocistego odcienia na jednej i drugiej stronie. Filety są już gotowe, czas na wielki finał.

Na półmisek wykładamy cieniutką warstwę sosu, a na to kładziemy obsmażoną rybę. Przykrywamy ją następnie pozostałym sosem, a całość przyozdabiamy np. plasterkami cytryny i natką pietruszki. Tak przygotowaną potrawę możemy podawać i na ciepło, i na zimno. Ryba po grecku jest bardzo łatwa w przyrządzeniu, smaczna, ale i zdrowia. Goście wigilijni z pewnością ją docenią.

źródło: wikimedia commons

Comments

comments

99
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...