Przepis świąteczny – sałatka jarzynowa i jej wariacje smakowe
Sałatka jarzynowa niezmiennie kojarzy się ze świętami w wydaniu polskim. Na wigilijnym stole nie może więc jej zabraknąć.
Przygotowanie sałatki jarzynowej jest niezwykle proste, choć miks warzyw różni się w zależności od regionu i upodobań smakowych. W przedstawionym poniżej przepisie nie uwzględniono np. selera czy pietruszki, choć jeśli ktoś lubi, może je dodać. Sałatka jarzynowa składać się będzie z:
Ok. 1,5 kg ziemniaków
10-12 jaj
2 duże słoiki mieszanki groszku i marchewki
1 puszka kukurydzy
Ok. 0,5 kg kiszonych ogórków
1 duży słoik majonezu
1 łyżka musztardy zwykłej
Sól
Pieprz
Pierwszą rzeczą jest ugotowanie jajek i ziemniaków. Warzywa należy ugotować nieobrane, zalewając je całkowicie wodą. Po około 30 min ziemniaki powinny być miękkie, wtedy odlewamy wodę i pozostawiamy je do wystygnięcia.
W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórki kiszone, a groszek, marchewkę oraz kukurydzę odcedzamy w durszlaku. Po ugotowaniu jajek obieramy je i również kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z ziemniakami.
Podane składniki posłużą do przygotowania dużej porcji sałatki, dlatego należy przygotować dużą michę lub też kilkulitrowy garnek. Do środka dodajemy przygotowane składniki, ¾ słoika majonezu, musztardę oraz sól i pieprz. Należy uważać z dodawaniem soli, gdyż majonez jest dosyć słony. Teraz mieszamy wszystkie składniki, a jeśli sałatka jarzynowa wyda się nam sucha, dodajemy pozostały majonez. Na końcu należy spróbować potrawy, jeśli trzeba, dodajemy jeszcze sól i pieprz.
Sałatka jarzynowa, oprócz podstawowych składników takich jak ziemniaki, jajko, groszek i marchewka, może zawierać seler czy nawet jabłko. Niektórzy rezygnują np. z dodawania kukurydzy. Wiele więc zależy od naszych przyzwyczajeń smakowych.
Przygotowaną sałatkę wykładamy do salaterki i przyozdabiamy natką pietruszki i jajkiem. Tradycyjny przysmak przypadnie do gustu wigilijnym gościom.