Przekąski na Sylwestra – jajka faszerowane z pieczarkami

Redakcja PR - 29.12.2017
98

Przekąski na Sylwestra – jajka faszerowane z pieczarkami

W Noc Sylwestrową przydadzą się treściwe przekąski, które będą uzupełnieniem menu domowej imprezy. Jajka faszerowane pieczarkami świetnie się sprawdzą na sylwestrowym stole.

Farsz można zrobić na wiele sposobów, a mnogość składników, jakie możemy wykorzystać, jest ogromna. Jajka faszerowane pieczarkami są jednym z wielu sposobów ich przygotowania. Będziemy potrzebowali:

8 jaj

6 średniej wielkości pieczarek

2 ząbki czosnku

Natka pietruszki

2 ogórki konserwowe

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sól

Pieprz

Chilli

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które następnie obieramy ze skorupek. Następnie siekamy pieczarki i przeciskamy przez praskę czosnek, po czym wrzucamy je na patelnię. Podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu do momentu, w którym odparuje nadmiar wody z grzybów. Odstawiamy do ostudzenia.

Z natki pietruszki oddzielamy kilka listków, którymi przyozdobimy jajka faszerowane. Resztę drobno siekamy, tak samo, jak ogórki konserwowe. Jajka, które wcześniej ugotowaliśmy, kroimy na pół i wydrążamy  z nich żółtko do miski. Dodajemy następnie do naczynia pieczarki, ogórki, natkę pietruszki, majonez oraz jogurt. Wszystko razem mieszamy, próbując smaku – jeśli czegoś brakuje, doprawiamy według uznania.

Przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych połówek jajka. Posypujemy je odrobiną chilli i dokładamy listek natki pietruszki dla ozdoby. Tak przygotowane jajka faszerowane pieczarkami wykładamy na stół dla gości.

 

Facebook – grupa Tapenda

 

Comments

comments

98
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...