Przekąski na Sylwestra – jajka faszerowane z pieczarkami
W Noc Sylwestrową przydadzą się treściwe przekąski, które będą uzupełnieniem menu domowej imprezy. Jajka faszerowane pieczarkami świetnie się sprawdzą na sylwestrowym stole.
Farsz można zrobić na wiele sposobów, a mnogość składników, jakie możemy wykorzystać, jest ogromna. Jajka faszerowane pieczarkami są jednym z wielu sposobów ich przygotowania. Będziemy potrzebowali:
8 jaj
6 średniej wielkości pieczarek
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
2 ogórki konserwowe
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz
Chilli
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, które następnie obieramy ze skorupek. Następnie siekamy pieczarki i przeciskamy przez praskę czosnek, po czym wrzucamy je na patelnię. Podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu do momentu, w którym odparuje nadmiar wody z grzybów. Odstawiamy do ostudzenia.
Z natki pietruszki oddzielamy kilka listków, którymi przyozdobimy jajka faszerowane. Resztę drobno siekamy, tak samo, jak ogórki konserwowe. Jajka, które wcześniej ugotowaliśmy, kroimy na pół i wydrążamy z nich żółtko do miski. Dodajemy następnie do naczynia pieczarki, ogórki, natkę pietruszki, majonez oraz jogurt. Wszystko razem mieszamy, próbując smaku – jeśli czegoś brakuje, doprawiamy według uznania.
Przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych połówek jajka. Posypujemy je odrobiną chilli i dokładamy listek natki pietruszki dla ozdoby. Tak przygotowane jajka faszerowane pieczarkami wykładamy na stół dla gości.