Whisky Live Warsaw 2016 – relacja

Redakcja PR - 17.10.2016
271

Whisky Live Warsaw za nami

W ubiegły piatek i sobotę, 14 i 15 pażdziernika, w warszawskim hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport odbyło się wyjątkowe spotkanie miłośników whisky – Whisky Live Warsaw 2016. 

W ciągu dwóch dni na Whisky Live Warsaw zaprezentowało się kilkudziesięciu wystawców z całego świata. Swoje stoiska z whisky zaprezentowali przedstawiciele krajów tradycyjnie kojarzonych z whisky – jak Stany Zjednoczone, Irlandia czy Szkocja. Nie zabrakło także stoisk z krajów egzotycznych lub z whisky nie kojarzonych – jak Gwatemala, Francja, Szwecja czy Włochy. Swoją godną reprezentacje miał także nasz kraj – podczas Whisky Live Warsaw zaprezentowało się kilkunastu rodzimych wytwórców i dystrybutorów szlachetnego trunku.

14614353_10207314195386585_1042733410_o

fot. Justyna Dąbrowska

Było w czym wybierać – niemal każdy odwiedzający znalazł coś dla siebie. Wśród oferowanych na targach trunków do degustacji były i łagodne, i  intensywne, i owocowe… Dla każdego coś dobrego! Nic dziwnego, że do każdego stoiska trzeba było stanąć w kolejce – frekwencja na evencie zdecydowanie dopisała.

W strefie otwartej degustacji ciekawą niespodziankę przygotowała firma Stilnovisti. Uczestnicy mogli wypróbować, jak smakuje whisky w zamkniętym, ciemnym pomieszczeniu – a smakuje zupełnie inaczej, ograniczenie zmysłu wzroku bowiem intensyfikowało smak trunku i uruchamiało inne zmysły – smak i powonienie. Podczas degustacji tej można było również zaczerpnąć nieco wiedz na temat rynku whisky, w który, jak się okazuje, warto zainwestować. Koszt jednej beczki whisky to około 13-1 tysięcy złotych, a stopa zwrotu wynosi średnio od 10 do procent.

14786892_10207313668173405_1415057836_o

fot. Justyna Dąbrowska

Tegoroczna edycja Whisky Live Warsaw było także okazją do prezentacji raportu o rynku whisky. Z danych zawartych w raporcie wynika, że polski rynek jest jednym z najszybciej rozwijających się pod względem konsumpcji whisky. W pierwszym półroczu 2015 roku Polska zanotowała najwyższy wzrost importu szkockiej – wśród państw objętych rankingiem – pod względem wartościowym i ilościowym.

14724115_10207314192946524_730431710_o

fot. Justyna Dąbrowska

Podczas Whisky Live Warsaw oprócz degustacji samego trudnku, można było wypróbować food paringu – czyli połączenie whisky i jedzenia. Najlepsi kucharze serwowali potrawy takie jak: Rillettes (jagnięciny, miód, sól, lawenda); wołowinę (trawa żubrowa, rydze, olej lniany, pak choi); flaczki cielęce (majeranek, kapusta, kmin, borowik) czy kaczkę – (smardze, śliwka, czosnek, topinambur, demi glass, szara reneta).

Nie zabrakło także konkursów z nagrodami. ZA konkurs degustacji w ciemno odpowiadała marka Distinctive Distillations. na podstawie próbek należało zidentyfikować whisky, każdego z festiwalowych dni inne. Nagrodą była, naturalnie, butelka whisky.

Whisky Live Warsaw przyciągnęło w tym roku zarówno koneserów, jak i początkujących konsumentów tego alkoholu. Popularność whisky z roku na rok rośnie w naszym kraju. Tegoroczną edycję zaliczyć można zatem do udanych.

14697224_10207314193346534_330601000_o

fot. Justyna Dąbrowska

 

 

Comments

comments

271
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...