Soplica buduje „Pszczele azyle”
Dziko żyjące owady zapylające ogrywają niezwykle ważną rolę w przyrodzie. Dzięki nim możemy cieszyć się wspaniałym smakiem owoców czy kojącym widokiem ukwieconych łąk, rabatek czy parków miejskich. Chcąc wspierać naszych skrzydlatych przyjaciół Soplica postanowiła stworzyć na terenie Warszawy i okolic hotele dla pszczół.
–Dzikie owady odgrywają istotną rolę nie tylko w naturze. To dzięki nim uzyskujemy soczyste i dorodne owoce, które zaraz obok zbóż są drugim najważniejszym składnikiem produktów Soplicy. Dlatego postanowiliśmy zadbać o nasze bogactwo naturalne wspierając pszczoły żyjące w dużych miastach – informuje Klaudia Krupicz, Senior Brand Manager marki Soplica.
–Projektując i wykonując hotele dla pszczół zwracaliśmy uwagę przede wszystkim na kwestie praktyczne. Najważniejsze było dla nas to, aby owady czuły się w nich dobrze i bezpiecznie. Niezwykle istotne było również, aby po kilku latach funkcjonowania hotele uległy naturalnemu procesowi rozkładu i nie stały się kłopotliwym odpadem. Użyliśmy, więc do ich stworzenia wyłącznie naturalnego, polskiego drewna oraz przyjaznych owadom i całemu środowisku preparatów impregnujących – mówi Maciej Kupś z Rob in Wood