Warsztaty kiperskie z degustacją piw sezonowych w Tyskich Browarach Książęcych

Informacja Prasowa - 08.11.2016
174

Piwne tradycje i nowe trendy

Piwowarstwo to sztuka, na którą duży wpływ ma sezonowość. Dostępność surowców z jednej strony i preferencje smakoszy z drugiej sprawiają, że każda pora roku ma swoją piwną specyfikę. Podczas warsztatów sensorycznych o tradycjach i nowych trendach w piwowarstwie opowie cervesario, piwny znawca i degustator. Na zwiedzanie browaru poszerzone o warsztaty i degustację piw sezonowych Muzeum Tyskich Browarów Książęcych zaprasza w listopadzie i grudniu.

Od 3 listopada Muzeum Tyskich Browarów Książęcych zaprasza na zwiedzanie wzbogacone o warsztaty sensoryczne „Piwne tradycje i nowe trendy”. W listopadzie będzie można przyjrzeć się jesiennym zwyczajom piwowarskim i smakom, grudzień będzie poświęcony piwom i tradycjom zimowym. W czasie tych dwóch miesięcy w czwartki, piątki i soboty będzie można wziąć udział w limitowanym, sezonowym zwiedzaniu, w ramach niezmienionej ceny biletu.

Czego będzie można się dowiedzieć i skosztować w czasie warsztatów? Muzeum swoich gości uraczy dawką wiedzy o piwnych tradycjach oraz ucztą dla zmysłów Jesienią wśród prezentowanych smaków znajdzie się Książęce Pierwsze Zbiory, piwo sezonowe, które otrzymało właśnie srebrny medal na Polskim Kongresie Browarniczym. Będzie można się dowiedzieć skąd wzięło się piwo marcowe na Oktoberfest i jak dynia podbiła rynek za oceanem, by następnie pojawić się u nas. Zima to czas piw ciemnych i mocnych oraz świątecznych akcentów, które tworzą przede wszystkim przyprawy i cytrusy.

Gdy nadchodzą chłodne dni wzrasta apetyt na mocniejsze, bardziej wyraziste i rozgrzewające trunki. mówi Ewa Wawrzyczek, cervesario oraz członkini panelu sensorycznego w browarze. – W czasie jesiennych i zimowych warsztatów odkryjemy bogactwo sensoryczne różnych gatunków piw. W pełnym lagerze – Książęcym Pierwsze Zbiory – w czasie degustacji poczujemy ciepłe, zbożowe nuty pochodzące od słodu, zbalansowane ziołowo-cytrusowym charakterem polskich chmieli, dodawanych na gorąco. Następnie zanurzymy się w aromatach sezonowych owoców, nutach wędzonych, kawowych i feerii przypraw.

Warsztaty „Piwne tradycje i nowe trendy” poprowadzą cervesario, piwni znawcy i degustatorzy. Są to długoletni przewodnicy Muzeum Tyskich Browarów Książęcych, którzy wiedzę historyczną i piwowarską dopełnili szkoleniem z zakresu sensoryki, sztuki serwowania piwa oraz kultury piwnej. Szkolenia oraz egzaminy prowadzone były przez doświadczonych tyskich piwowarów.

Więcej informacji na www.niebrykietowaniem.pl

W warsztatach mogą uczestniczyć tylko osoby pełnoletnie.

fot. kp.pl/dla-mediow

fot. kp.pl/dla-mediow

Comments

comments

174
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...