Warszawski Festiwal Piwa przy Łazienkowskiej

Informacja Prasowa - 12.10.2016
78

13-15 października, Łazienkowska 3 - idealny adres dla miłośników piwa

Jubileuszowa edycja odbędzie się w dniach 13–15 października (czwartek–sobota) w Strefie VIP Miejskiego Stadionu Legii Warszawa. Swoje stanowiska przygotuje ponad 50 browarów i importerów oraz 15 foodtrucków. Szacuje sie, że z ok. 250 nalewaków poleje się ponad 500 różnych piw. Organizatorzy spodziewają się ok.  20–25 tys. gości.

Przez trzy dni odbędzie się wiele sesji warsztatowych, wykładów, szkoleń i paneli dyskusyjnych. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników piwa i osób, które dopiero chciałyby poznać ten świat. Podczas festiwalu panuje niepowtarzalna, przyjacielska atmosfera i klimat, który ciężko porównać z jakimkolwiek innym wydarzeniem. 

Stałe elementy Warszawskiego Festiwalu Piwa

Scena Główna

W samym sercu festiwalu znajdzie się scena, na której odbędzie się szereg pokazów, wykładów i paneli. Organizatorzy przedstawią z bliska cały proces warzenia piwa – od ziarna do zadania drożdży. Podzielą się tajnikami łączenia piwa z jedzeniem i gotowania z piwem.

Piwowarzy zaprezentują swoje rzemieślnicze browary, a prelegneci opowiedzą m.in. o piwnych podróżach i dlaczego warto wykorzystywać wszelkie okazje aby wyszukiwać piwne cymesy. Poruszą także temat historycznych, niemalże zapomnianych stylów piwa oraz roli fascynatów w ich odtwarzaniu i przywracaniu na rynek. Podpowiedzą, dlaczego warto czasem zamienić kufel na jakieś bardziej fantazyjne szkło i jak wiele można na tym zyskać.

Warszawski Konkurs Piw Domowych

WKPD to drugi największy konkurs piw domowych w Polsce, choć może poszczycić się największą ilością sędziujących w nim specjalistów. Zwyczajowo odbywa się w weekend poprzedzający Warszawski Festiwal Piwa, a na festiwalu ogłoszone zostaną wyniki konkursu. Zwycięzca nagrody głównej – Grand Prix – warzy piwo na podstawie swojej zwycięskiej receptury razem z jednym z polskich browarów. Zwyczajowo piwo to ma swoją premierę podczas kolejnej edycji festiwalu. W październiku będzie to piwo Artura Pasiecznego uwarzone w stylu Ice Bock przez Browar PINTA.

Warsztaty i degustacje

Najlepsi specjaliści zostaną przewodnikami po świecie piwa. Udowodnią, że pojęcie ”kultura picia piwa” nie jest oksymoronem. Dla początkujących przygotowano degustacje podpowiadające jak smakować piwo i jak poruszać się wśród bogactwa jego odmian. Osobom doświadczonym lub odważnym nowicjuszom poświęcone będą degustacje tematyczne na temat konkretnych piw – pszenicznych, kwaśnych oraz mocnych i intensywnych. Będzie również szansa wkroczyć w świat cydru. Dzięki odwiedzinom gości z zagranicy możliwa będzie również degustacja piw z uznanych browarów rzemieślniczych z Europy, których wyroby znikają ekspresowo z multitapów, w których zagoszczą. Mając w pamięci, że nie samym piwem człowiek żyje, oferujemy również warsztaty kulinarno-piwne, na których będzie okazja rozszerzyć wiedzę o łączeniu piwa z jedzeniem oraz spróbować pasujących do niego potraw. Osobom, które chciałyby wyostrzyć swoje zmysły w sposób świadomy i nabrać doświadczenia w odróżnianiu aromatów w piwie organizatorzy proponują szkolenie sensoryczne brytyjskiej firmy FlavorActiv.

Organizatorzy

Jacek Materski jest współzałożycielem pierwszego polskiego browaru rzemieślniczego Artezan i jednym z najbardziej doświadczonych sędziów piwnych w Polsce. Właśnie otworzył pub dedykowany piwu rzemieślniczemu.

Paweł Leszczyński jest prezesem Mazowieckiego Oddziału PSPD. Również certyfikowany sędzia piwny, specjalizuje się w szkoleniach sensorycznych. Współpracuje z młodym browarem Beer-Lab. W chwilach wolnych od pracy stoi za barem w multitapie Kufle i Kapsle.

Comments

comments

78
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...