Dziewczyny ! Jeśli poczułyście wiosnę, ugotujcie tagliatelle z krewetkami i szafranem
– 10 krewetek w rozmiarze 8/12 lub 16/20 surowych
– dwie szczypty nitek szafranu
– pół szklanki śmietanki 30%
– 200 g makaronu tagliatelle lub innych szerokich wstążek
– jedna szalotka
– dwa ząbki czosnku
– sól, pieprz
* * *
makaron gotujemy w osolonym wrzątku;
krewetki obieramy ze skorupek i ukręcamy głowy, pozostawiając ogony, pozbawiamy żyłek przewodu pokarmowego;
szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszklą dodajemy szafran i po dwóch minutach krewetki;
smażymy bardzo krótko, aż złapią kolor i zalewamy śmietanką, zagotowujemy. Solimy, pieprzymy. Mieszamy makaron z sosem.
Jestem pewna, że w tym aspekcie, randka będzie bardzo udana; choć by wzmóc efekt warto postawić na stole butelkę, dobrze schłodzonego Pinot Grigio; co do reszty wieczoru …
Tagiatelle z krewetkami
szafran