Przepis na pyszny i zaskakujący w smaku suflet czekoladowy z serem pleśniowym

Redakcja PR - 20.09.2016
265

Suflet czekoladowy - idealny deser na osłodę pierwszych jesiennych dni

Na jesienną aurę, która właśnie nastąpiła znakomicie zrobi coś słodkiego, bardzo czekoladowego i zdecydowanie ciepłego. Na złe nastroje nic lepiej nie pomoże niż suflet czekoladowy, w tym wypadku podliftingowany ostrym serem z niebieską pleśnią. Z zewnątrz z chrupiącą skórką, wewnątrz płynący roztopioną gorącą czekoladą…

Już samo jego przygotowanie uszczęśliwi kucharza i zapewniam, że wobec rozchodzącego się zapachu nikogo w promieniu kilkudziesięciu metrów nie pozostawi obojętnym.

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Ubijamy całe jajka z resztą składników. Do roztopionej czekolady dodajemy masę jajeczną, cały czas intensywnie  mieszając trzepaczką. Masa powinna lekko zgęstnieć. Przekładamy ją do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką pszenną sufleciarek lub silikonowych foremek i do każdej foremki wciskamy po kawałku pleśniowego sera z niebieską pleśnią.

Pieczemy w 210’C z termoobiegiem od 8 do 12 minut. Podajemy suflety oblane roztopioną czekoladą w towarzystwie sorbetu gruszkowego lub sorbetu mango albo namoczonych w koniaku suszonych moreli. 

Dla dwóch dorosłych osób pogrążonych w jesiennej nostalgii:

1 tabliczka czekolady mlecznej

2/3 kostki masła

2 jajka

1 łyżki cukru pudru

1 łyżka mąki pszennej

50 g sera z niebieską pleśnią

sorbet

roztopiona czekolada

Przepis znajduje się również na stronie ekuchareczka.pl: http://ekuchareczka.pl/suflet-czekoladowy/.

Comments

comments

265
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...