Przepis świąteczny – zupa grzybowa według receptury szefa kuchni

Redakcja PR - 21.12.2017
237

Przepis świąteczny – zupa grzybowa według receptury szefa kuchni

Korzystając z rad szefa kuchni restauracji Cucina na warszawskim Wilanowie, Pana Łukasza Wróbla, przygotujemy pyszną zupę grzybową. Jej głęboki smak i zapach przypadną do gustu świątecznym gościom.


Pan Łukasz, który na co dzień czuwa nad menu restauracji, na blogu kuchareczka.pl gościnnie podzielił się swoim własnym przepisem. Zupa grzybowa w jego wykonaniu zachwyca intensywnym, pysznym smakiem i aromatem. Do jej przygotowania potrzebne są:

  • 100 g suszonych borowików
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu lub 2 gałazki tymianku ( opcjonalnie)
  • pół łyżeczki papryki suszonej
  • 50 ml żubrówki
  • wino białe 100ml
  • sos sojowy ciemny ( lub grzybowy) do smaku

Najpierw należy namoczyć suszone grzyby we wrzątku i pozostawić do nasiąknięcia na całą noc. Następnego dnia odcedzamy je, pozostawiając powstały wywar do późniejszej obróbki. Grzyby kroimy i płuczemy. Teraz przekrajamy obraną cebulę na pół i kroimy w tzw. pół piórka. Wrzucamy ją następnie na rozgrzaną oliwę, po czym smażymy do  uzyskania złotego koloru. Wtedy dodajemy posiekany czosnek i grzyby, a następnie smażymy wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Dodajemy pół łyżeczki papryki czerwonej i zalewamy białym winem.

Wyparuje ono po około 7 minutach gotowania, po czym dodajemy do wszystkiego wywar z grzybów. Przelewamy go przez trzykrotnie złożoną pieluchę tetrową, aby uzyskać czystą formę. Całość gotujemy do wrzenia, po czym dodajemy żubrówkę (alkohol wyparuje w trakcie gotowania). Całość trzymamy na ogniu jeszcze przez około 20 min, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem dla smaku. Do zupy dodajemy jeszcze kilka kropel ciemnego sosu sojowego bądź grzybowego. Jeśli ktoś ma ochotę, może dodać dla smaku rozmaryn lub tymianek.

Zupa grzybowa jest już gotowa. Możemy ją podawać z uszkami i śmietaną, makaronem, czy w stylu włoskim z tortelini np. z szynką parmeńską. Goście z pewnością docenią głębie smaku i przepiękny aromat, unoszący się nad wigilijnym stołem.

Comments

comments

237
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...