Przepis świąteczny – przepis na pierogi z grzybami

Redakcja PR - 07.12.2017
126

Przepis świąteczny - przepis na pierogi z grzybami

Powoli zbliża się świąteczna gorączka, składająca się z niezliczonych przygotowań, dotyczących również przysmaków na wigilijnym stole. W tradycji pojawia się wiele potraw, których przygotowanie należy do swoistego rytuału przedświątecznego.

Na portalu ekuchareczka.pl znajdziemy jeden z najlepszych pomysłów na wigilijną potrawę – pierogi z grzybami. Całość przygotowań należy rozpocząć od podjęcia właściwej decyzji – ciasto na pierogi z, czy bez jajek. Odpowiedź podyktowana nie tylko rodzinną tradycją, ale i doświadczeniem, skłania do wybrania opcji z jajkiem, dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne. Ważną wskazówką jest również ta, aby ciasto dobrze rozwałkować, gdyż zbyt duża grubość wymaga dłuższego przeżucia przy spożywaniu.

zdjęcie: ekuchareczka.pl

Na przygotowanie około 50 pierożków potrzebne są:

– 3 szklanki mąki

– 1 jajo

– 2/3 szklanki wody

– dwie szczypty soli

Farsz: 300 g mrożonych borowików lub innych grzybów oraz 10g suszonych grzybów, mała cebula, sól, pieprz, dwie łyżki masła klarowanego.

Zaczynamy od wymieszania mąki, jajka, wody oraz soli. Po wymieszaniu składników energicznie wyrabiamy ciasto, aż uzyska właściwą elastyczność i sprężystość. Należy pamiętać, że po jego wyrobieniu najlepiej je odstawić na kilkanaście minut, zawinięte w folię.

W kwestii farszu istotne jest odpowiednie doprawienie. Nie potrzebujemy wcale „wyszukanych” przypraw, wystarczą sól oraz pieprz. W odpowiedniej ilość nadadzą dla farszu pysznego, właściwego smaku. Przed podsmażeniem na maśle należy rozmrozić zamrożone grzyby, a te suszone nasączyć  we wrzącej wodzie. Następnie dodajemy je do przesmażonej na klarowanym maśle cebuli, całość dusimy przez około 20 min.

zdjęcie: ekuchareczka.pl

Dalej sprawa jest prosta – po kilkunastu minutach wracamy do ciasta, które rozwałkowujemy, następnie wycinamy z niego za pomocą szklanki małe krążki. Do każdego krążka wkładamy łyżeczkę farszu, po czym lepimy pierożki.

Tak przygotowane, surowe przysmaki wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gdzie przez około 3-5 min. dochodzą do siebie. Gdy zaczynają wypływać na wierzch, oznacza to, że ich pora nadeszła i możemy je wyciągnąć. Tak przygotowany przysmak z pewnością zachwyci członków naszej rodziny, gdy podamy je przyozdobione cebulką i podsmażone na maśle. Smacznego!

Comments

comments

126
Komentarze
Sonda

Czy nagrody branżowe przynoszą agencjom PR, oprócz prestiżu, korzyści biznesowe??

Loading ... Loading ...