Przepis świąteczny - kutia wśród tradycyjnych potraw wigilijnych
Kutia to przepyszna potrawa wigilijna, która swoją tradycję zaczerpnęła ze wschodniosłowiańskich wieczerzy z okazji przesilenia zimowego.
Dzięki swoim korzeniem jest obecna zarówno na stołach polskich, jak i ukraińskich, litewskich czy rosyjskich. Podobnie jak w przypadku sałatki jarzynowej, jest wiele sposobów na przyrządzenie tego smakołyku. Kutia może być podawana z dodatkiem mleka bądź słodkiej śmietanki, wszystko zależy od naszej inwencji i przyzwyczajeń smakowych. W podanym przepisie będziemy potrzebować:
- 1 szklanka pszenicy bez łusek
- 1 szklanka maku niebieskiego
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 10 dag orzechów włoskich (można dodać też orzechy laskowe)
- 5 dag rodzynek
- 1 laska wanilii
- 4 migdały
Najpierw zajmujemy się makiem oraz pszenicą. Tę ostatnią namaczamy w zimnej wodzie przez całą noc. Mak z kolei zalewamy wrzątkiem i wstawiamy na mały gaz do pierwszego zagotowania. Następnie również go odstawiamy w wodzie do namoczenia. Do przygotowań wracamy w wigilijny poranek. Namoczoną pszenicę zalewamy około 2 litrami wrzątku, po czym wstawiamy ją pod przykryciem na małym gazie. Po około godzinie gotowania odcedzamy ją i pozostawiamy do ostudzenia.
Wcześniej nasączony mak osuszamy i mielimy dwa, trzy razy za pomocą maszynki do mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach. W międzyczasie nasączamy w letniej wodzie rodzynki przez około 20 min, a orzechy prażymy w piekarniku. Migdały namaczamy i obieramy ze skórki. Następnie siekamy je wraz z orzechami. Dla smaku można dodać również daktyle oraz figi, które wystarczy drobno pokroić.
Teraz mieszamy wszystkie składniki. Laskę wanilii rozcinamy i czubkiem noża strącamy nasionka do miski. Dodajemy wcześniej przygotowany mak, pszenicę, bakalie i mieszamy. Dodajemy także miód. Tak przygotowana potrawa to właśnie kutia. Możemy ją zalać dodatkowo słodką śmietanką bądź mlekiem. Jest ona nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Z pewnością przypadnie do gustu wigilijnym gościom.