Przepis świąteczny – kapusta z grzybami na wigilijnym stole

Redakcja PR - 18.12.2017
12

Przepis świąteczny – kapusta z grzybami na wigilijnym stole

Kapusta z grzybami to jeden z tradycyjnych przysmaków wigilijnych, które goszczą na polskich stołach. Ile domów, tyle metod jej przyrządzenia.

Jednak warto postawić na przepyszny minimalizm, biorąc pod uwagę ilość potraw wigilijnych. Choć receptura jest prosta, to jednak smak pyszny, a zapach intensywny i przyjemny. Do przygotowania tradycyjnej, świątecznej potrawy, potrzebujemy:

1 kg kiszonej kapusty

50-100 g suszonych grzybów

0,5 l wody do zamoczenia grzybów

1 cebuli

Majeranku

2 listków laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

0,5 łyżeczki curku

Sól

Pieprz

Do smażenia:

Olej

50 g masła

Rozpoczynamy od nasączenia suszonych, oczyszczonych grzybów w wodzie, pozostawiając je na parę godzin bądź na całą noc. Gdy już grzyby będą gotowe, woda zabarwi się na brązowo. Wtedy wstawiamy ją wraz z grzybami na gazie na około 35 min. Muszą się zrobić miękkie, gdy tak się stanie, odcedzamy je, a powstałą wodę odstawiamy, przyda się nam do przygotowania kapusty.

Kolejnym etapem jest pokrojenie kiszonej kapusty w drobniejsze kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie można ją nakładać. Jeśli jest zbyt kwaśna, możemy ją odsączyć. Tak przygotowaną wstawiamy do garnka, po czym dodajemy  wodę z grzybów oraz odrobinę czystej wody. Pamiętajmy, aby kapusta wystawała ponad poziom cieczy. Teraz wystarczy doprawić ją przyprawami oraz zielem i liściem laurowym. Gotujemy wszystko przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

Gdy kapusta powoli dochodzi do siebie, my możemy zająć się cebulą. Kroimy ją w drobną kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy przez około 3-4 min, aż do zeszklenia. Wtedy dodajemy wcześniej przygotowane grzyby. Całość ściągamy z gazu po upływie kolejnych kilku minut.

Pod koniec gotowania kapusty, dodajemy usmażoną cebulę z grzybami do garnka, po czym całość gotujemy jeszcze przez około 10 min. Pod koniec sprawdzamy smak i według własnego uznania dodajemy przyprawy.

Kapusta z grzybami wyśmienicie smakuje na ciepło, a jej sposób podawania umożliwia nam jej odgrzanie w wigilijny wieczór. Dzięki temu nabierze pełniejszego smaku, a my zyskamy więcej czasu na przygotowanie innych przysmaków. Gości przy świątecznym stole z pewnością docenią półmisek, wypełniony gorącą, aromatyczną kapustą. Aby pięknie prezentowała się na stole, możemy ją przyozdobić natką pietruszki.

wikimedia commons

Comments

comments

12
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...