Przepis świąteczny -Barszcz czerwony w wydaniu wigilijnym

Redakcja PR - 07.12.2017
205

Przepis świąteczny -Barszcz czerwony w wydaniu wigilijnym

W prawie każdym domu jedną z pierwszych potraw wigilijnych jest czerwony barszcz, czy to z uszkami, czy to z pierogami z grzybami. Jedno jest pewne – najlepszy barszcz poznać można po intensywnym, czerwonym kolorze.

Najlepszą recepturą na barszcz wigilijny jest oczywiście ta przekazywana z pokolenia na pokolenie. Tradycyjny czerwony barszcz wykonamy z:

na wywar warzywny :

2 litry wody

1 marchew

1 korzeń pietruszki

Około 30 g pora

1 cebula

Około 60 g korzenia selera

3 ząbki czosnku

6 ziaren ziela angielskiego

1,5 listka laurowego

na wywar grzybowy :

20 g suszonych grzybów

600 ml wody

na barszcz czerwony :

800 g buraków czerwonych (przed obraniem)

2 łyżki stołowe soku z cytryny

0,5 łyżeczki papryki słodkiej

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

szczypta pieprzu czarnego

szczypta ostrej papryki

sól

Przygotowanie zaczynamy od suszonych grzybów, które staną się jedną z dwóch baz do zupy. Najlepiej jest zalać grzyby w zimnej wodzie i pozostawić na noc do nasączenia. Następnie w garnku gotujemy tę samą wodę z grzybami przez około godzinę, aż do momentu zagotowania. Warto dusić pod przykryciem na małym ogniu, aby maksymalnie wydobyć smak grzybów.  Gdy już woda się zagotuje, odcedzamy ją, wyciągając grzyby. Wykorzystamy je do przygotowania np. pierogów, zgodnie z podanym przepisem. Pozostawiony wywar po grzybach będzie bazą do barszczu wigilijnego.

W międzyczasie gotowania wywaru z grzybów przygotowujemy pozostałe składniki. Obieramy warzywa, kroimy według uznania w mniejsze bądź większe kawałki, a następnie wrzucamy do garnka z 2 l wody. Dla smaku dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy. Tak przygotowany wywar warzywny gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 min. do momentu zagotowania. Po tym czasie odcedzamy warzywa, wykorzystując do czerwonego barszczu powstały wywar.

Teraz możemy zająć się burakami. Surowe warzywa obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce bądź drobno kroimy. Na tym etapie mamy gotowy wywar grzybowy, warzywny oraz buraki, które nadadzą naszemu barszczowi właściwego smaku i wyglądu.

Wielki finał

Do jednego garnka wlewamy wywar z grzybów, warzyw oraz starte buraki. Doprawiamy dla smaku papryką słodką i ostrą, dodajemy pieprz ziołowy oraz zwykły, dwie duże szczypty soli oraz dwie łyżki soku z cytryny. Ponownie wstawiamy garnek na ogień, gotując powoli pod przykryciem przez około 30 min. Po tym czasie sprawdzamy smak, jeśli czegoś w naszym mniemaniu brakuje, dodajemy przyprawy według uznania. Gdy już wszystko smakuje jak należy, przecedzamy barszcz przez sito, otrzymując jego czystą, czerwoną formę.

Aromat grzybów oraz głęboki smak przypadnie do gustu naszym wigilijnym gościom. Czerwony barszcz wigilijny jest klasyką i tradycyjną potrawą, która w ten wyjątkowy wieczór znajdzie się na prawie każdym, polskim stole.

Comments

comments

205
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...