Przekąski na Sylwestra – pyszne sushi całkiem łatwe w przygotowaniu

Redakcja PR - 28.12.2017
130

Przekąski na Sylwestra – pyszne sushi całkiem łatwe w przygotowaniu

Choć jest to niecodzienna propozycja, to jednak wśród smakołyków sylwestrowych może się znaleźć także sushi. Potrawa pochodzenia japońskiego świetnie sprawdzi się na domowej zabawie wśród znajomych.


Zaletą sushi jest niewątpliwie smak, ale i zdrowie. Warto więc wprowadzić do sylwestrowego menu ten smakołyk, którego przygotowanie nie jest wcale tak trudne. Będziemy potrzebowali:

Do ryżu:

0,5 kg ryżu krótkoziarnistego, klejącego się

7 łyżek octu ryżowego

4 łyżki cukru

Szczypta soli

Dodatki:

Wasabi

Marynowany imbir

Sos sojowy

Nori (prasowane wodorosty)

4 krewetki

Filet łososia

4 paluszki krabowe

Przybory:

Mata bambusowa do rolowania

Ostry nóż bez ząbków

Drewniana miska

Przygotowania rozpoczynamy od ryżu, który najpierw dokładnie płuczemy w bieżącej wodzie. Robimy to do momentu, aż woda stanie się przejrzysta. Zostawiamy go wtedy do namoczenia na 30 minut, po czym płuczemy go po raz ostatni. Zalewamy ryż w garnku w proporcji 1:1.2 do wody tak, aby było jej odrobinę więcej. Teraz gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 15 minut do całkowitego wyparowania wody. Następnie, po wyłączeniu gazu, zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem.

W tym czasie zajmujemy się sosem do ryżu. Na każde 0,5 kg zawsze używamy 7 łyżek octu ryżowego, 4 łyżek cukru i szczyptę soli. Wszystko mieszamy w małym garnku na gazie do momentu, aż składniki się połączą. Bardzo ważne jest, aby sos się nie zagotował. Gdy już będzie zrobiony, dolewamy go do wcześniej przygotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, gdyż łatwiej będzie przygotować sushi z zimnego ryżu.

Nigiri

Jest to najstarsza forma sushi i jedna z najprostszych do przyrządzenia. Krewetki oraz część łososia oczyszczamy i kroimy na małe kawałki 2×5 cm. Ważne, aby nie były grubsze niż 0,5 cm, aby zachować właściwą proporcję. W trakcie przygotowania nigiri moczmy często ręce, gdyż ryż jest niezwykle klejący. Należy jednak uważać, żeby za mocno nie nasiąknął wodą. Ryż formujemy w małe wałki 4×1 cm. Czubek smarujemy niewielką ilością wasabi, na który nakładamy kawałki łososia lub krewetki. Jeśli ostatni składnik nie trzyma się ryżu, możemy go delikatnie przewiązać wąskim paskiem nori.

Maki

W tym momencie potrzebujemy maty bambusowej do zawijania. Maki są małymi roladkami otoczonymi nori. Najpierw na macie wykładamy sprasowane wodorosty, na których układamy niewielką ilość ryżu. Lepiej dać go mniej niż więcej tak, aby łatwiej było zawinąć maki. Na ryż nakładamy małe, wąskie kawałki łososia lub paluszków krabowych. Najbardziej oddaloną od nas krawędź nori, nie obłożoną ryżem, smarujemy małą ilością wasabi. Teraz wszystko zawijamy, delikatnie zgniatając, jak widać na nagraniu Moje Gotowanie:

 

Maki są już prawie gotowe. Tniemy je na wąskie kawałki tak, aby można było je skonsumować na raz.

Sushi jest potrawą, w której możemy wykorzystać wiele składników. Łososia czy paluszki krabowe możemy zastąpić ogórkiem, awokado, czy nawet węgorzem. Tak ciekawa potrawa z pewnością zachwyci gości, którzy odwiedzą nas na imprezie sylwestrowej. Podajemy je z sosem sojowym, w którym maczamy poszczególne kawałki.

Comments

comments

130
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...