Przekąski na Sylwestra – nuggetsy z sosem czosnkowym
Wielkimi krokami zbliża się koniec roku, a wraz z nim impreza sylwestrowa. Zaproś więc swoich gości na szampańską zabawę i przyrządź dla nich przepyszne nuggetsy w chrupiącej panierce.
Nuggetsy, czyli kawałki kurczaka w panierce są świetną przekąską, którą możemy przygotować w piekarniku. Do ich przyrządzenia potrzebujemy:
Podwójny filet z piersi z kurczaka
1 szklankę mleka
0,5 szklanki mąki
1 jajko
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Papryka ostra
2,5 szklanki płatków kukurydzianych
Oliwa z oliwek
Na sos czosnkowy:
200 g gęstej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Przygotowania rozpoczynamy od umycia i pokrojenia filetów z piersi kurczaka na małe kawałki. Płatki kukurydziane, które wykorzystamy do przygotowania panierki, kruszymy bądź miksujemy w malakserze. W osobnej misce mieszamy mąkę, mleko, jajko i dodajemy przyprawy. Następnie obtaczamy filety w powstałej masie. W międzyczasie ustawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Filety w masie mącznej obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych, po czym wykładamy je na blachę. Skraplamy kawałki kurczaka oliwą, po czym pieczemy na środkowym poziomie przez około 15 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sosu czosnkowego. Do małej miseczki wykładamy śmietanę, dodajemy majonez oraz przyprawy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, po czym dodajemy go do śmietany. Całość mieszamy dokładnie, pod koniec próbujemy. Jeśli czegoś brakuje, możemy dodać przyprawy czy kolejne pół ząbka czosnku, jeśli ktoś lubi.
Nuggetsy wyciągamy z piekarnika, możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wygodnym rozwiązaniem jest pozostawienie sosu czosnkowego w małej miseczce, z której możemy go czerpać. Tak podana przystawka będzie świetnie pasować do sylwestrowej imprezy ze znajomymi.