„Pracowałem na czarno w Uber Eats” – wcieleniowy reportaż Piotra Szostaka w „Dużym Formacie” i w nowoczesnej formie na Wyborcza.pl

Informacja Prasowa - 18.02.2019
72

„Pracowałem na czarno w Uber Eats” – wcieleniowy reportaż Piotra Szostaka w „Dużym Formacie” i w nowoczesnej formie na Wyborcza.pl

„Pracowałem na czarno w Uber Eats” – wcieleniowy reportaż Piotra Szostaka w „Dużym Formacie” i w nowoczesnej formie na Wyborcza.pl

 
Dziś – 18 lutego  br. na łamach „Dużego Formatu”, magazynu „Gazety Wyborczej” ukazał się reportaż „Pracowałem na czarno w Uber Eats”. Jego autor – Piotr Szostak, dziennikarz działu Wyborcza.Tech, który przez pół roku pod przykrywką rozwoził jedzenie po Warszawie rowerem, odkrywa w nim kulisy biznesu dostawczego Ubera. Internetową odsłonę materiału w atrakcyjnej i nowoczesnej formie można czytać na extra.wyborcza.pl/ubereats.
„Kilka miesięcy byłem kurierem. Rozwoziłem jedzenie w śniegu i smogu. Nigdy nie dostałem umowy. Teraz wiem, jak to jest, kiedy szefem jest aplikacja” – tak zaczyna się wyjątkowy tekst autorstwa Piotra Szostaka, dostępny w dzisiejszym wydaniu „Dużego Formatu”, magazynu „Gazety Wyborczej” znanego z publikacji głośnych i ważnych reportaży.
„Pracowałem na czarno w Uber Eats” to klasyczny reportaż wcieleniowy, który opowiada o tym, jak nowoczesne technologie wpływają na rynek pracy i relacje międzyludzkie. Dzięki działowi danych „Gazety Wyborczej” prowadzącemu na co dzień serwisy BIQdata.Wyborcza.pl i Sonar.Wyborcza.pl, ta znana reporterska forma zyskała nowe środki wyrazu, które przybliżają czytelnikowi opisywany przez autora świat.
Materiał Piotra Szostaka dostępny jest na Wyborcza.pl (extra.wyborcza.pl/ubereats) w atrakcyjnej wizualnie firmie – oprócz tekstu cyfrowi prenumeratorzy „Gazety Wyborczej” zobaczą fragmenty korespondencji reportera z Uberem i pośrednikiem, fragmenty umów proponowanych kurierom przez pośredników oraz opis optymalizacji podatkowej, do której uciekają się pośrednicy Ubera. Będą też mogli zapoznać się z danymi dotyczącymi indyjskiej wspólnoty w Polsce.
– Tekst Piotra aż prosił się o to, żeby potraktować go specjalnie. Tym razem koledzy nie postawili na skomplikowane rozwiązania, lecz chcieli dać czytelnikowi poczucie obcowania z porządną historią napisaną w starym, dobrym stylu. W tej prostej liniowej strukturze wszystko jest podporządkowane temu, co odkrył autor. Reportaż świetnie czyta się na dowolnym urządzeniu – mówi Vadim Makarenko, wydawca Wyborcza.Tech.
„Pracowałem na czarno w Uber Eats” to kolejny materiał przygotowany przez dział danych „Gazety Wyborczej” oraz zespół Wyborcza.Tech. Wcześniej czytelnicy dziennika mogli przeczytać także m.in.: artykuł Sylwii Czubkowskiej o kulisach afery Huawei w Polsce (http://wyborcza.pl/7,156282,24420473,afera-huawei-nieznana-historia-staszka-w-i-piotra-d-z-chinskim.html), tekst Piotra Szostaka o tym, jak transformuje się nasze miejsce pracy (http://wyborcza.pl/7,156282,23724737,czy-cyfrowy-kibuc-jest-przyszloscia-miejsca-pracy.html), a także materiał o wycince Puszczy Białowieskiej przygotowany przez zespół BIQdata.Wyborcza.pl i Sonar.Wyborcza.pl (http://infografiki.biqdata.wyborcza.pl/smog2017/).

Comments

comments

72
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...