Po pierwsze – kwasowość. Jakie wino wg. Tomasza Kaźmierowskiego

Redakcja PR - 28.04.2016
40

Tomasz Kaźmierowski radzi jakie wybrać wino

Jakie wino wg Tomasza Kaźmierowskiego ?

Joanna d’Arc, Valencay, Cheverny, Chenonceaux, Chambord czy Blois – to słusznie najczęstsze skojarzenia z przepastną Doliną Loary. Jeśli już zaś przychodzi do głowy wino – to raczej biały Muscadet z regionu nantejskiego, Anjou i Savennieres z okolic Angers lub z drugiej, wschodniej strony tej przecinającej Francję rzeki – tu mamy jeszcze słynniejsze Vouvray i Sancerre.

Za chwilę nadejdzie ten czas, kiedy ogrody i parki zamków loarskich zakwitną (a do czerwca nie będzie zbyt wielu Amerykanów i Japończyków). Wtedy należy się nie zastanawiać, tylko ruszać, koniecznie z jednym abstynentem : tylko w takim wypadku codziennie, a raczej dwa razy dziennie, można degustować loarską kuchnię i wino. Mnie nad Loarą najbardziej smakowało ptactwo, które nawet jak na Francję tam jest wyjątkowo dobrze przyrządzane.

Winem, które chciałbym polecić do pulardy, perliczki, przepiórki, kuropatwy, nawet do bażanta – jest Chinon. Apelacja ta leży na południowym brzegu Loary, mniej więcej w połowie urokliwej drogi z Saumur (wspaniały Cadre Noir, bodaj najlepsza na świecie szkoła klasycznej jazdy konnej) do znanego smakoszom Tours.

Uwaga, to wino czerwone!

Zacznę od zniechęcającego ostrzeżenia : dla osób zaczynających przygodę z winem, ceniących wina nowoświatowe (np. Australia, Nowa Zelandia, USA, RPA) Chinon nie będzie, niestety,  dobrym wyborem. Jest wręcz przeciwieństwem tych jakże często dżemowatych, słodkawych, potężnej budowy i wysokoalkoholowych (zazwyczaj 13,5%-15%) win z Nowego Świata.

Ma zdecydowanie mało ciała, zupełnie dużo kwasu i mało alkoholu (błogosławieństwo dla pijących dużo i regularnie).

Chinon powstaje ze szczepu Cabernet Franc, dominującego wśród win czerwonych tego obszaru, a w innych winiarskich regionach Francji stanowiącego ledwie skromny dodatek do słynnych szczepów.

Dobre Chinon powinno być zawsze świeże, bardzo soczyste, owocowe, z niezawoalowaną kwasowością, doskonałe gastronomicznie.

Chciałbym polecić Państwu jedno z czołowych win Chinon, którym jest wytwarzane przez Bernarda Baudry Le Clos Guillot.

Chinon, szczególnie te dobre, niełatwo w Polsce kupić. To o jeden powód więcej by jechać nad Loarę tej wiosny. 

Nie zdziwię się, jeśli nawet wytrwali amatorzy wina zatęsknią tam za białym. W tym wypadku wybór jest ogromny, na przeciwległych końcach skali znajdują się Muscadety i Savennieres. Jeszcze gdzie indziej są Vouvray i Sancerre. Moim ulubionym białym winem z Andegawenii pozostaje od dłuższego czasu Savennieres, które wytwarza się ze szczepu Chenin Blanc.

Najsłynnieszym siedliskiem tej apelacji jest Coulée de Serrant, znane z etykiet jedynego drogiego winiarza stamtąd : Nicolas Joly. Za zupełnie rozsądne pieniądze można jednak kupić wino innego cenionego producenta. Szczególnie polecałbym Damiena Laureau, którego wina bliżej poznałem i zachwyciłem się szczególnie etykietą Les Genêts. To wino wciąż bardzo kwasowe, jak choćby Vouvray, ale ma zdecydowanie więcej ciała.

Jednakże wino na dziś to wrażliwe, dumne i przecinające kwasowością Chinon Le Clos Giullot Bernarda Baudry. Bon courage!

Jakie wino wg. Tomasza Kaźmierowskiego

Jakie wino wg. Tomasza Kaźmierowskiego

unnamed

Comments

comments

40
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...