W Wikipedii napisali, że pączek może mieć ... nawet ... 600 kalorii. Skąd wziął się tam wyraz „... nawet ...?”
Nie mam zielomego pojęcia jak aktualnie, wygląda tłusty czwartek w innych krajach. Jako tako, orientuję się jak wygląda w Polsce. U nas w Wawie, na dzielni od samego rana, ze znajomej piekarni, latają ludzie z tekturowymi „skrzynkami” wypełnionymi pączkami. Ładują do bagażników i gdzieś pędzą.
Zacząłem się zatem zastanawiać czy to jest dobry marketing/pr dotyczący święta tłustego czwartku ? … a może same pączki mają w tym dniu niezwykłą wartość ?; a gdyby tak pomyśleć o idei, poluzowania w tym dniu obostrzeń odchudzeniowych ?
… bo co … przecież raz w roku można zjeść wyjątkowo niezdrowe ciastko w sensie cukru itd. Co jak jakieś mundrale obliczyli, aby w ujęciu kalorycznym spalić pączka, należy przebiec 5 kilometrów. Ja również jestem z tych z tych co ciastek nie tykają, choć na takiego aktualnie nie wyglądam.
Nie wchodząc w psychologiczne i socjologiczne rozważania – nie znam się dogłębnie na tych naukowych sferach – jest chyba tak – że taki dzień i moment, gdy możemy spokojnie usiąść na tyłku w kawą, herbatą czy z winkiem w łapie.
Więc może ten pozytywny marketing, otulający wytłumaczeniem dzień „Tłustego Czwartku”, słodkiego pączka, chwili spokoju jest naszym alibi zjeść smacznego pączka. I niespecjalnie się tym martwić
Zapytałem Wikipedię, ile kalorii ma średni pączek ? Tam napisali, że może mieć … nawet … 600 kalorii. Skąd się tam wziął wyraz „… nawet …?”
600 niby dużo, niby mało, a w sumie nie wiadomo ile czego; tych minut spędzonych na bieżni, ilości wydalonego potu, wydatkowanego wysiłku? Może więcej, tego pół centymetra w pasie lub w klatce piersiowej. To są jakieś iluzje, które nas otaczają, iż jeden pączek w „Tłusty Czwartek” załatwi nas na cacy. Nie jestem oczywiście pewien, ale chyba tak nie jest.
Patrząc na ludzi biegającymi z naręczami pączków, z pewnością można wysnuć wniosek, iż polski pączek ma bardzo dobry wizerunek i kraj jak długi i szeroki tego dnia, w tej sprawie nie „bierze jeńców”
Comments
