Jaka będzie przyszłość żywności? Przeczytaj raport instytutu założonego przez Natalię Hatalską

Redakcja PR - 05.07.2017
97

Jaka będzie przyszłość żywności? Przeczytaj raport instytutu założonego przez Natalię Hatalską

Świat wokół zmienia się błyskawicznym tempie, a zmiany te napędzają technologie, które jeszcze kilka lat temu znane były tylko z filmów science-fiction. Sklepy bez kas, mięso z laboratorium, czy jadalne owady stają się częścią codzienności. A co dalej? Jak wygląda przyszłość żywności?

Odpowiedź na to pytanie zapewnia raport „Future of Food”, opracowany przez instytut infuture Natalii Hatalskiej, przy współpracy z Tesco. Autorzy analizują w nim wpływ technologii na rozwój i przyszłość poszczególnych elementów związanych z produkcją, dystrybucją oraz sprzedażą żywności, a także podkreślają wzrost roli innowacyjności zarówno w sektorze handlowym, jak i na etapie samej produkcji żywności. Warto wskazać tu zawarte w raporcie prace z zakresu designu spekulatywnego, przygotowane przez studentów skupionych wokół Pracowni Designu Eksperymentalnego, w gdańskiej ASP. Jest to jeden z niewielu takich projektów, który łączy naukę i biznes, a przy tym skłania do szerszej dyskusji na temat tego jaka przyszłość jest możliwa, prawdopodobna i pożądana.

Ponieważ najwięksi gracze na rynku e-commerce testują już rozwiązania pozwalające na dostarczenie żywności nawet w ciągu 3 godzin, raport uwzględnia aspekt rozwoju Internetu oraz usług internetowych związanych z dystrybucją nie tylko produktów świeżych, ale i gotowych dań. Nie brakuje również części poświęconej utylizacji, sprawiając, że temat żywności omówiony jest dosłownie od początku do końca.

„Do 2015 roku Ziemia będzie musiała zaspokoić potrzeby żywieniowe wielkości ok. 133% obecnych. Jak podołać temu w obliczu wyczerpujących się zasobów naturalnych? Z odpowiedzią przychodzi nam technologia, która proponuje agroekologię, samowystarczalne miasta czy alternatywne źródła białka w diecie, a także procesy pozwalające na redukcję marnowania żywności. Warto już dziś dowiedzieć się, jak może zmienić się nasze życie, gdy opisywane w raporcie zjawiska staną się rzeczywistością” – komentuje Natalia Hatalska.

W jakim celu? Dokładna analiza obecnego udziału technologii w branży spożywczej stanowi tu podstawę do prognozy kierunków, w jakich rozwinie się ona w kolejnych latach. Raport prezentuje aż 20 potencjalnych scenariuszy przyszłości w obszarach takich jak hodowla, zbiory, transport, przetwarzanie, opakowania, sprzedaż, jedzenie i utylizacja; zarówno w perspektywie średnio- i długoterminowej. W prognozach zostały uwzględnione m.in. czynniki społeczne, ekonomiczne i środowiskowe. W raporcie znalazły się także wyniki badania dotyczącego postaw internautów wobec różnych aspektów związanych z jedzeniem i jego przyszłością oraz wyniki wywiadów pogłębionych.

Wnikliwy raport instytutu infuture stanowi nie tylko praktyczną lekturę dla producentów i dystrybutorów żywności, ale również dla kucharzy, restauratorów oraz osób zwyczajnie zainteresowanych jakością produktów, które na co dzień kupują. Całość dostępna jest na stronie infuture.institute.

Jest to już trzeci raport przygotowany od początku 2017 roku przez infuture – instytut forecastingowy powołany przez Natalię Hatalską, jedną z najbardziej wpływowych i uznanych ekspertów w dziedzinie analizy, prognozowania i badania trendów w relacjach rynek-marka-technologia-konsument. Poprzedziły go przygotowane we współpracy z markami „Wędrowcy. Raport o współczesnych nomadach.” oraz „Przyszłość telewizji: czynniki zmian”, również dostępne na stronie instytutu.

 

Future of Food

Comments

comments

97
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...