string(102) "background-image: url('https://publicrelations.pl/wp-content/uploads/2016/05/7O6A17091-1200x500.jpg');"
string(76) "https://publicrelations.pl/wp-content/uploads/2016/05/7O6A17091-1200x500.jpg"
Cykoria z grilla dla menadżera, wypoczywającego na łonie natury
Polacy bardzo polubili grilowanie. Ponieważ milowymi krokami zbliża się weekend i później kolejny – wydłużony może przyjdzie Wam okazja spróbować sił w tej dyscyplinie. Bardzo fajnie jest przygotować sobie posiłek na świeżym powietrzu; bardzo miło go skonsumować pod gołym niebem. Grill to nie tylko miejsce do przygotowywania jedzenia to również centrum towarzyskie, skupiające ludzi. A samo pieczenie mięsa to jedna z najstarszych czynności jaką miała opanowana ludzkość.
Zatem jak robić grilla:
- nieco jest to uciążliwe, ale najlepiej rozpalać grilla metodami – nazwijmy to – tradycyjnymi.
- jeśli używamy drewna to lepiej by było materiał pochodzący od drzew liściastych; drewno z drzew iglastych może być o tyle „niewygodne” poprzez żywiczny zapach; ten zaś mógłby przeniknąć do grillowanych potraw;
- najlepiej oczywiście używać dobrej jakości brykietów lub węgla drzewnego
- mięso nie powinno być pieczone zbyt długo aby się zbytnio nie spiekło i nie wysuszyło; oczywiście jest tak, że bardzo należy dbać o temperaturę paleniska (ja miewa z tym czasami problem) aby palenisku, dodać należnego temperamentu zanim położę te konkretne kawałki mięsa, rybę czy też warzywa – układam na ruszcie bardzo tłusty kawałek boczku; wytapiający się tłuszcz, doskonale podnosi temperaturę paleniska. Można powiedzieć, że jest to moja autorska metoda ….
- o grilla należy oczywiście dbać i go czyścić. Robi się to przy pomocy sody oczyszczonej oraz wody utlenionej; sam ruszt czyścimy drucianą szczotką.
mały przepis na cykorię na grillu
- cykorię tniemy wzdłuż na dwie równe części;
- posypujemy cukrem (chyba najlepiej brązowym) solimy;
- obficie skrapiamy cytryny;
- kładziemy na grillu i cieknie nam ślinka
Comments
Komentarze
Najpopularniejsze wpisy
Sonda
Loading ...