Interia z kulinarnym magazynem dla Krakowa

Informacja Prasowa - 16.07.2019
4

Interia z kulinarnym magazynem dla Krakowa

Interia uruchomiła właśnie lokalny serwis kulinarny, który powstał na potrzeby projektu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Krakowskie Menu, bo taką nazwę nosi magazyn, prezentuje wszystkie te elementy kulinarnego Krakowa, które zostały docenione przez miliony turystów odwiedzających miasto i złożyły się na tytuł europejskiego centrum kultury gastronomicznej tego roku. Krakowskie Menu powstało na zlecenie i we współpracy z Urzędem Miasta Krakowa.

Magazyn Krakowskie Menu jest przeznaczony nie tylko dla turystów, licznie odwiedzających Kraków, ale także dla mieszkańców miasta i osób, które przyjeżdżają do niego choć na kilka godzin. W serwisie znajdą informacje o miejscach, w których warto skosztować lokalnej kuchni, kupić najlepsze składniki do własnoręcznie przygotowywanych potraw, znaleźć najwygodniejsze miejsce na piknik czy sprawdzić, gdzie stołują się kulinarne autorytety.

Zachęcamy Państwa do śledzenia treści zamieszczanych w magazynie „Krakowskie Menu”. Opisują one w atrakcyjny sposób kulinarny Kraków, prezentują tradycyjne, lokalne produkty, przybliżają historię kulinariów oraz zapraszają do miejsc związanych nierozerwalnie z krakowską gastronomią– mówi Elżbieta Kantor, Dyrektor Wydziału ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa.

Z przyjemnością włączamy się w działania Urzędu Miasta Krakowa, restauratorów i znawców smaku, które pokażą stolicę Małopolski jako miejsce, którym nie tylko można się zachwycić, ale też w którym można się rozsmakować– mówi Agnieszka Łopatowska, dyrektor Sektora Lifestyle w Grupie Interia.pl. – Kraków z perspektywy talerza to nie tylko obwarzanki (nie precle!), ale też maczanka, kukiełka czy suska sechlońska. W promieniu stu kilometrów mamy też wspaniałe pstrągi ojcowskie, bryndzę, oscypki czy łąckie jabłka i śliwki, a to bogactwo, którym chcemy się chwalić – dodaje Łopatowska.

Projekt „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019” oparty jest na kilku podstawowych założeniach: wykorzystania produktów lokalnych i regionalnych, tradycyjnych przepisów oraz kultywowania kultury gastronomicznej poprzez edukację, ale też wspieranie gościnności. Wszystkim tym tematom poświęcone będą materiały publikowane na stronie krakowskiemenu.interia.pl. – Mnie, krakowiance od pokoleń, przychodzi do głowy jedyna zachęta: wejdźże na naszą stronę i zjedzże coś dobrego!– śmieje się Agnieszka Łopatowska.

W ramach projektu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 znany szef kuchni Adam Chrząstowski inspirował lokalnych restauratorów, aby komponowali specjalne Krakowskie Menu Stołeczne. W efekcie w 21 wybranych restauracjach można kosztować specjałów przygotowanych na bazie regionalnych składników i tradycyjnych receptur. Z początkiem sierpnia na stronie www.krakowskiemenu.interia.pl ruszy konkurs, w którym wyłonione zostaną najlepsze dania spośród wszystkich serwowanych przez wspomniane 21 restauracji. Zwycięskie menu poznamy we wrześniu 2019 roku. Wszyscy głosujące osoby, będą mogły wziąć udział w konkursie, w którym do wygrania będą vouchery na weekendowy pobyt w Krakowie. Szczegóły na https://krakowskiemenu.interia.pl.

Comments

comments

4
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...