„Eko jemy – nie marnujemy” – kampania edukacyjna Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Informacja Prasowa - 30.07.2019"Eko jemy – nie marnujemy" - kampania edukacyjna Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Polska Izba Żywności Ekologicznej rozpoczyna kampanię promującą niemarnowanie jedzenia
Pieczywo, owoce, wędliny i warzywa to wg danych Federacji Polskich Banków Żywności[1] najczęściej wyrzucane przez Polaków produkty. Do marnowania jedzenia przyznaje się aż 42 proc. społeczeństwa, a w śmieciach rocznie ląduje 9 mln ton żywności. W odpowiedzi na te zatrważające dane, Polska Izba Żywności Ekologicznej w lipcu br. rozpoczyna kampanię Eko jemy – nie marnujemy. Jej celem jest nie tylko zachęcanie do sięgania po bardziej przyjazną dla naszej planety certyfikowaną żywność ekologiczną, ale także po racjonalne nią gospodarowanie, tak, by zminimalizować marnowanie jedzenia.
Kampania skierowana jest do dwóch grup docelowych – producentów rolnych i dystrybutorów żywności, którzy otrzymają pakiet konkretnych wskazówek, które pomogą im ograniczyć marnotrawstwo żywności oraz konsumentów, wśród których zostanie przeprowadzona kampania edukacyjna motywująca do podejmowania proekologicznych postaw. Działania będą realizowane od lipca do października 2019 r.
Zbyt cenna, by marnować
W ramach kampanii została zaplanowana realizacja szeregu działań o charakterze promocyjno – informacyjnym, w tym m.in.: produkcja materiałów edukacyjnych skierowanych do obu grup docelowych programu, stworzenie filmików poradnikowych, działania media relations, współpraca z influencerami oraz obecność na targach i wydarzeniach branżowych.