Edukacja żywieniowa partnerem merytorycznym HR na szpilkach

Informacja Prasowa - 21.11.2016
19

Cykliczne spotkanie branży HR z partnerem merytorycznym

Jak znaleźć zaangażowanego i lojalnego pracownika, identyfikującego się z wartościami firmy? Jak wpływać na jego samopoczucie i motywację? Co łączy odżywianie oraz zarządzanie ludźmi? Odpowiedzi na te pytania udzielą eksperci w trakcie konferencji HR na szpilkach, którego partnerem merytorycznym została Edukacja Żywieniowa.

HR na szpilkach to największy regionalny cykl wydarzeń biznesowych dla kobiet.

Na najbliższej konferencji – 22. listopada 2016 r. w Hotelu Mariott poruszony zostanie temat zmian na rynku pracy i nowoczesnych sposobów rekrutacji. Uczestnicy będą mieli okazję posłuchać wystąpienia prof. Rafała Ohme, który da wskazówki jak być inspirującą i motywującą liderką. Magdalena Malicka opowie m.in. o roli komunikacji w procesie zmian. Zaproszeni eksperci podzielą się także wiedzą na temat komunikacji z pokoleniami Y i Z, wykorzystywania technologii w zarządzaniu ludźmi oraz nowoczesnych sposobów rekrutacji w mediach społecznościowych. Uczestniczki poznają również rolę wizerunku w biznesie.

Ekspertki Edukacji Żywieniowej: Sylwia Górzna – doradca żywieniowy i Magdalena Kopała – dietetyk kliniczny, uzupełnią program konferencji wiedzą na temat roli odżywiania w miejscu pracy. W oparciu o wyniki badań naukowych opowiedzą o wpływie spożywanych poza domem posiłków na zdrowie i samopoczucie, chęć rozwoju oraz motywację pracowników. Przybliżą uczestniczkom popularny trend wellbeing, który jest ideą łączącą w sobie zdrowie i szczęście – różne obszary dobrostanu. Specjalistki przedstawią kompleksowy program „RAZEM dla zdrowia pracowników”, stworzony we współpracy z firmą Take a Fruit. Jest to program ułatwiający aktywne budowanie środowiska wellbeing m.in. poprzez warsztaty, w trakcie których w przystępny i prosty sposób przekazywane są najważniejsze zasady żywienia oraz praktyczne wskazówki, jak budować swoje zdrowie dzięki odpowiedniej diecie.

Zwrócenie uwagi na zdrowy tryb życia to nie tylko korzyść indywidualna dla pracownika, ale także biznesowa dla firmy, w której pracuje. Według badań aktywna realizacja koncepcji wellbeing w przedsiębiorstwie pozwala uzyskać podniesienie zaangażowania, efektywności i chęci rozwoju. pracowników. Wpływa to na sukces całej organizacji w postaci wyższego potencjału na rynku, a nawet wzrostu wartości i przychodów firmy nawet o
ponad 20%  .
– powiedziała Sylwia Górzna, doradca żywieniowy z Edukacji Żywieniowej.

Więcej informacji na temat konferencji HR na szpilkach „Zmiany na rynku pracy i nowoczesne sposoby rekrutacji” oraz możliwość rejestracji na to wydarzenie znajduje się na stronie: http://www.hrnaszpilkach.pl/ 

 

Comments

comments

19
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...