Coś na ząb. Tomasz Kaźmierowski o winie

Redakcja PR - 15.05.2017
225

Coś na ząb. Tomasz Kaźmierowski o winie

La Dent de Crolles to zapewne najbardziej “atlantycka” z gór Sabaudii. Dzięki niej – i reszcie “przedalpejskich”, jak skromnie nazywają je Francuzi – masywów Chartreuse i Bauges, położone na wschod od nich najwyższe pasma – Mont Blanc i Vanoise otrzymują dużo mniej ciepłego wiatru i wilgoci znad dalekiego, wydawałoby się, oceanu. Większość wody z przetaczających się z zachodu chmur spada na doliny oddzielające skromnych “przedalpejczyków” od błyszczących gigantów. Dlatego – oprócz różnicy w wysokości – Mont Blanc i Grande Casse cieszą się amplitudą roczną temperatury powietrza dochodzącą do 40’C, a “Ząb nad Crolles”, pomimo swoich 2062 mnpm, jedynie w granicach 16’C.

Dla niedocenianych u nas win sabaudzkich to, rzecz jasna, błogosławieństwo. Właśnie między południowymi stokami masywu Bauges i “Zębem” wytwarzane są najlepsze wina sabaudzkie, powstające głownie z czerwonego szczepu Mondeuse, kuzynki Gamay. Tak, czerwonego właśnie, nawet jeśli narciarze i alpiniści kojarzą Sabaudię z zimnymi jak jęzor lodowca białymi Chasselas i Bergeron.

Mistrzem Mondeuse jest Louis Magnin z Arbin. Na ośmiu hektarach niewiarygodnie kamienistych, gliniasto-wapiennych gleb wytwarza z czterdziestoletnich drzewek gęste, mineralne, całkiem złożone, a przy tym biodynamiczne, wina. Jego Mondeuse d’Arbin jest bez wątpienia najbardziej z nich udanym. Oprócz zupełnie niemodernistycznej gęstości jest pełne owocu i garbnika (dając co najmniej dobre 7-10 lat potencjału starzenia), a także ciekawych nut korzennych.

W rocznikach 2008 i 2010 wino to osiąga wyżyny nieznane innym sabaudzkim producentom.

Tutejsi winiarze lubią opowiadać, że zanim do słynnych, osiągających 660 metrów głębokości jaskiń pod Dent de Crolles dotarli Fernand Petzl i Pierre Chevalier, oni już dawno przechowywali tam wino. Sabaudzkich górali komercjalizacja okolicznych stoków wręcz zachęca do opowiadania przyjezdnym coraz bardziej niestworzonych dyrdymałów. Tłumaczy ich chyba tylko to, że muszą cierpliwie znosić wymysły przyjezdnych, od Chardonnay do tartiflette, po ski d’été. 

Mapka apelacji dzięki sommelix.fr

wino

Zrzut ekranu 2017-05-05 o 14.57.36

Comments

comments

225
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja może zastąpić pracę PR-owca??

Loading ... Loading ...