Barista Creations. Rozsmakuj się w przyjemności z nową kolekcją kaw Nespresso

Informacja Prasowa - 07.04.2020
292

Barista Creations. Rozsmakuj się w przyjemności z nową kolekcją kaw Nespresso

Barista Creations. Rozsmakuj się w przyjemności z nową kolekcją kaw Nespresso

Nespresso przedstawia kolekcję kaw Barista Creations inspirowaną doświadczeniem i kreatywnością najlepszych baristów z całego świata. Trzy nowe mieszanki – Vanilla Éclair, Caramel Crème Brulée i Cocoa Truffle zostały stworzone tak, by idealnie komponować się z mlekiem. Nowym kawom Barista Creations towarzyszy premiera ekspresu Nespresso Atelier. Nowe mieszanki i ekspres pozwalają cieszyć się doświadczeniem kawowym najwyższej klasy w zaciszu własnego domu. Kawy Nespresso Barista Creations są już dostępne w sprzedaży – można je zamówić przez stronę www.nespresso.com, aplikację mobilną lub Centrum Obsługi Klienta.

„Polacy najczęściej wybierają kawy z wyczuwalną goryczką, intensywne w smaku i gęste” – o kawowych upodobaniach Polaków opowiada Anna Oleksak, Coffee Ambassador Nespresso. „Lubimy w kawie aromaty kakao, skórki pieczonego chleba, pikantne i drzewne. Jednak ponad połowa Polaków wybiera kawy z dodatkiem mleka, a tutaj preferencje się różnią – niektórzy wolą, aby kawa była naprawdę mocno wyczuwalna, inni wybierają bardzo delikatne, kremowe połączenia mleczne, w których kawa ujawnia się tylko w lekko orzechowej, biszkoptowej nucie. Dlatego w Nespresso pod szyldem Barista Creations stworzyliśmy trzy różne kawy dedykowane połączeniom mlecznym”.

BARISTA CREATIONS: nowa kolekcja kaw

Zainspirowana kreatywnością i wiedzą najlepszych baristów na świecie, kolekcja Barista Creations została zaprojektowana tak, by każdy mógł przygotować dowolny przepis kawowy we własnym domu. Podstawą stworzenia nowych aromatycznych mieszanek są najwyższej jakości ziarna Arabiki pochodzącej z Ameryki Południowej. Brazylijskie ziarna odmiany Bourbon połączono z kolumbijskimi ziarnami kawy obrabianymi metodą mytą, aby następnie poddać je oddzielnemu paleniu i nadać im pełnej harmonii. Dzięki temu możliwe było uzyskanie gładkiej tekstury i pełnego, okrągłego smaku, który będzie długo wyczuwalny w ustach. Na bazie espresso przygotowano trzy smaki:

Vanilla Éclair

Rozgrzewający aromat wanilii połączony z nutami zbożowymi i słodowymi – to Nespresso Barista Creations Vanilla Éclair. Ta aromatyczna mieszanka kawy jest okrągła i gładka z jedwabistym posmakiem, który przypomina waniliowe eklerki. Warto spróbować ją jako Cappuccino, aby zachwycić się słodkimi nutami migdałów i wyjątkowo kremowym smakiem.

Caramel Crème Brulée

Nespresso Barista Creations Caramel Crème Brulée to aromaty karmelowe, waniliowe i kokosowe, które idealnie współgrają z prażonymi, ale delikatnymi nutami. Ta aromatyczna mieszanka jest słodka i kremowa jak crème brulée.

Cocoa Truffle

Bogaty i intensywny aromat ciemnego kakao dopełniony nutami słodowymi i zbożowymi – oto Nespresso Barista Creations Cocoa Truffle. Ta aromatyzowana mieszanka kawy przywodzi na myśl czekoladowe trufle.

Kawę możesz przedłużyć mlekiem krowim lub roślinną alternatywą: „Na rynku dostępne są napoje na bazie zbóż, orzechów, strączków, a nawet konopi. Jeśli lubimy kawę z kremową, gęstą pianką, warto zwrócić uwagę na zawartość protein (białka) – tu zdecydowanie wygrywa mleko sojowe. Mleko owsiane łączyłabym z kawami delikatnymi w smaku, z podobną zbożową nutą. Z kolei orzechowe, na przykład migdałowe, podkreśli smak goryczki. Napoje sojowe nadają budyniowej konsystencji. Warto też wiedzieć, że krowie mleko bez laktozy będzie słodsze” – podkreśla Anna Oleksak.

NESPRESSO ATELIER: ekspres dla nieograniczonej kreatywności w domu

Nowej kolekcji kaw Barista Creations towarzyszy premiera ekspresu Nespresso Atelier. Niezależnie od wyboru – kawa z mlekiem krowim czy z jego alternatywą na bazie roślinnej – Nespresso Atelier umożliwia przygotowanie ulubionego napoju przy pomocy jednego przycisku. Ekspres posiada wbudowany spieniacz – mieszadełko z pompą parową pozwala spienić mleko bezpośrednio w filiżance. Dzięki temu wykorzystana zostaje dokładna ilość mleka, a po użyciu spieniacza wystarczy włożyć go do zmywarki lub łatwo umyć pod bieżącą wodą. Obok kaw mlecznych, takich jak Cappuccino, Latte Macchiato, Iced Frappé czy Mocha na bazie czekolady, Nespresso Atelier pozwala przygotować również klasyczną kawę czarną w trzech rozmiarach: Ristretto, Espresso oraz Lungo.

Wyposażeni w dobrej jakości kawę oraz urządzenia do jej parzenia, jesteśmy przygotowani do własnych kawowych eksperymentów w domu: „I odtąd wiele zależy od naszych upodobań i kreatywności. Wystarczy dodać ulubionej czekolady czy kakao. Możemy eksperymentować z różnym cukrem: miodami, syropami, sosami, a także z przyprawami takimi jak: cynamon, kardamon, kurkuma. Jeśli lubimy kawy mleczne, przyda się urządzenie do spieniania mleka (na przykład Nespresso Aeroccino czy Barista) lub po prostu ekspres z wbudowanym spieniaczem jak Nespresso Atelier. Latem warto wypróbować kawy z lodem. Na bazie kawy można stworzyć naprawdę nieskończenie wiele przepisów, rozmaitych deserów, a nawet koktajli z dodatkiem alkoholu, na przykład słynne Irish Coffee” – dodaje Anna Oleksak.

Nowa kolekcja Barista Creations dostępna jest od 1 kwietnia – można ją zamówić przez stronę https://www.nespresso.com/pl/pl/, aplikację mobilną oraz Centrum Obsługi Klienta. Aby zapoznać się z oryginalnymi przepisami na kawę Nespresso, zapraszamy do odwiedzenia strony: https://www.nespresso.com/recipes/pl/pl/nespresso-recipes.html.

***

Anna Oleksak – Coffee Ambassador w firmie Nespresso. Pierwsza kobieta w Polsce certyfikowana jako Q Arabica Grader, a także sędzia międzynarodowych zawodów kawowych we wszystkich kategoriach: Barista, Latte Art, Brewers Cup, Coffee in Good Spirits, Roasting. Oficjalny reprezentant World Coffee Events. Aktywnie wspiera rozwój kultury kawowej w Polsce i na świecie, pracując woluntarystycznie na rzecz Speciality Coffee Association nieprzerwanie od dwudziestu lat.

Comments

comments

292
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...