Sztuka mięsa pod nóż, czyli kolejne udane warsztaty Akademii Smaku

Informacja Prasowa - 08.11.2016
189

Akademia Smaku - warsztaty kulinarne

Jakie są złote zasady przyrządzania wołowiny? Po czym poznać dobre mięso wołowe? Ile kilogramów mięsa jest w stanie zmielić maszynka do mielenia jednego dnia? Odpowiedzi na te pytania udzielili kucharze i uczestnicy październikowej edycji Akademii Smaku Boscha. 

Ponad piętnaście kilogramów wołowiny – tyle uczestnicy musieli zmielić, pokroić, podsmażyć lub ugotować w ciągu całodniowych październikowych warsztatów Akademii Smaku. Centrum Domowych Inspiracji na jeden dzień stało się miejscem spotkania prawdziwych miłośników wołowiny z całego kraju, czyli kucharzy oraz blisko 20 uczestników, którzy wygrali konkurs organizowany na stronie www.akademiasmaku.pl.

Umiejętności kulinarne i kreatywność uczestników podsycali: Tomasz Jakubiak – szef kuchni, od niedawna także właściciel foodtrucka, Piotr Ogiński (prowadzący kanał Kocham Gotować) i Katarzyna Glinka, znana aktorka teatralna i telewizyjna.

Pomysły na przygotowywane podczas warsztatów dania zostały wybrane spośród przepisów nadesłanych na konkurs. Uczestnicy mogli sprawdzić się w sztuce przygotowania klasycznego steka, tym razem w słodko-pikantnym śliwkowym sosie BBQ z purée gruszkowo-pietruszkowym oraz hicie niedzielnych, polskich obiadów – bitkach wołowych. Kuchnię zdominowała grecka odmiana sposobu myślenia o wołowinie, czyli stifado (grecki gulasz wołowy) i greckie kotlety z bakłażanem. Były też pierożki i klopsy.

To było spotkanie prawdziwych miłośników wołowiny

Żaden z kucharzy nie ukrywał, że temat przewodni warsztatów jest mu bardzo bliski. Katarzyna Glinka przyznała, że prywatnie w kuchni najczęściej przygotowuje dania z wykorzystaniem polskiej wołowiny.

Nie będę ukrywać, że jestem fanką wołowiny i lubię ją pod każdą postacią. – mówi aktorka – Dzisiaj, ponieważ tematem przewodnim jest wołowina, to jest z tych bardziej oczekiwanych przeze mnie warsztatów.

Tomasz Jakubiak, znany mięsożerca wśród kucharzy, zwrócił uwagę na to, że z każdą edycją warsztatów poziom dań jest coraz wyższy. Co ciekawe, warsztaty, które krążą wokół tematu mięsa cieszą się dużo większym powodzeniem i dużo większą inwencją twórczą, co mnie osobiście zaskakuje! Uczestnicy niezmiennie doceniają możliwość poznania znanych kucharzy i innych uczestników, którzy fascynują się gotowaniem oraz niesamowicie kreatywną atmosferę. Kreowanie czy ingerowanie w zadane przepisy, to bardzo rzadko spotkana możliwość podczas typowych warsztatów kulinarnych – twierdzili zgodnie zaproszeni goście.

Akademia Smaku w pigułce

Akademia Smaku to wielokanałowy projekt kulinarny, w skład którego wchodzą: serial kulinarny emitowany w TVP2, video warsztaty bogate w porady dla gotujących, serwis www.akademiasmaku.pl będący osią komunikacyjną dla wszystkich działań, kulinarne spotkania w Centrum Domowych Inspiracji, podczas których uczestnicy gotują ze znanymi kucharzami, a także e-magazyny stanowiące kompendium wiedzy na temat kuchni.

Atrakcyjne nagrody i niezapomniana atmosfera sprawia, że Akademia Smaku to jeden z najciekawszych cykli kulinarnych w naszym kraju. Projekt kierowany jest do miłośników kuchni, tworzących swoistą kulinarną społeczność. To oni dzielą się swoimi przepisami i kulinarnymi poradami, a także poznają tajniki kuchni od ekspertów – Tomasza Jakubiaka, Tomasza Lacha oraz Piotra Ogińskiego. W projekt zaangażowana jest również Katarzyna Glinka, znana aktorka teatralna i telewizyjna.

Więcej informacji na stronie www.akademiasmaku.pl

Partnerami projektu są Mlekovita oraz Kropla Beskidu.

Za pomysł, opracowanie strategii projektu, jego nadzór kreatywny oraz kompleksową obsługę odpowiada agencja INSIGNIA. Za opracowanie scenariuszy i produkcję serialu telewizyjnego odpowiada OMD i TVP.

Comments

comments

189
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...