Rzymska sałata – Monika Ruszkowska proponuje na weekend

Redakcja PR - 21.04.2016
140

Rzymska sałata smakuje bosko gdy jest przygotowana na gorąco - Monika Ruszkowska

Rzymska sałata jest jedną z moich ulubionych zielenin. Pyszna jak wiele innych, zaś niezastąpiona, gdy mamy ochotę przygotować ciepły sos. Żadna ze znanych mi innych sałat nie ma szansy na udźwignięcie takiego treściwego wyzwania. Inna sprawa, że sama również, szczególnie w wersji „baby”  smakuje bosko gdy jest przygotowana na gorąco.

 

Ponieważ aktualna wiosna w sumie nie rozpieszcza jak dotąd temperaturami, naturalne o tej porze pragnienie zielonego warto wzbogacić treściwszym rozgrzewającym dodatkiem. Taką właśnie ‘tłustszą’ sałatę proponuję Wam najbliższy weekend.

Dla dwojga potrzebujemy:

– główkę sałaty rzymskiej;

– cztery plastry boczku;

– cztery małe pomidory malinowe;

–  cztery ząbki czosnku;

– 2/3 szklanki śmietanki 30%;

– czarny pieprz świeżo zmielony, odrobina soli.

Sałatę myjemy i starannie osuszamy. Odcinamy głąb i liście układamy w naczyniu, w którym podamy naszą sałatę. Obieramy  sparzone wrzątkiem pomidory i kroimy w ósemki.

Jednocześnie na patelni na średnim ogniu prażymy plastry boczku (możemy dodać łyżkę oleju, jeśli boczek jest mało tłusty). Kiedy plastry są już zrumienione z obu stron i chrupiące, zdejmujemy je z patelni zachowując jednocześnie tłuszcz, jaki się wytopił i na nim podsmażamy, uważając, żeby się nie przypalił, posiekany drobno czosnek. Wlewamy śmietankę i mieszając zagotowujemy, ostrożnie solimy.

 

Na rozłożonych liściach sałaty rzymskiej układamy ósemki pomidorów oraz pokruszone z grubsza plastry boczku. Polewamy sosem i obsypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodatkowo posypać grzaneczkami z żytniej bagietki lub obok podać kromkę świeżego wiejskiego chleba do wylizania talerzy. Smacznego :-)

IMG_7774-1024x682

IMG_7775-1024x840

 

 

Comments

comments

140
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...