Nutella zniknie ze sklepowych półek? Kłopoty koncernu Ferrero

Redakcja PR - 13.01.2017
69

Co dalej z flagowym produktem koncernu Ferrero?

Wczoraj w mediach pojawiły się informacje, iż w części włoskich sklepów Nutella zniknęła z półek. Sprzedaż miała zostać wstrzymana w wyniku informacji podanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, z których wynika, że olej palmowy, który jest także jednym ze składników Nutelli, zawiera czynniki rakotwórcze.

W maju ubiegłego roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że olej palmowy, który jest m.in. jednym ze składników Nutelli, zawiera czynniki rakotwórcze, które powstają w procesie podgrzewania go do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Wiele produktów spożywczych ma w swoim składzie olej palmowy, ale póki co, to włoski producent ma z tego powodu największy problem. Niektóre sklepy we Włoszech miały zdecydować się wstrzymać sprzedaż Nutelli, która jest jednym z flagowych produktów Ferrero.

Koncern postanowił podjąć działania mające na celu zapewnienie o bezpieczeństwie produktu i rozpoczął we Włoszech kampanię reklamową.

Ferrero nie zamierza przestać wykorzystywać do produkcji Nutelli oleju palmowego.

Tworzenie Nutelli bez oleju palmowego zaowocowałoby tylko gorszym substytutem produktu. To byłby krok wstecz – powiedział w rozmowie z Agencją Reuters Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero.

Źródło:bankier.pl

Comments

comments

69
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...