Co dalej z flagowym produktem koncernu Ferrero?
Wczoraj w mediach pojawiły się informacje, iż w części włoskich sklepów Nutella zniknęła z półek. Sprzedaż miała zostać wstrzymana w wyniku informacji podanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, z których wynika, że olej palmowy, który jest także jednym ze składników Nutelli, zawiera czynniki rakotwórcze.
W maju ubiegłego roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że olej palmowy, który jest m.in. jednym ze składników Nutelli, zawiera czynniki rakotwórcze, które powstają w procesie podgrzewania go do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Wiele produktów spożywczych ma w swoim składzie olej palmowy, ale póki co, to włoski producent ma z tego powodu największy problem. Niektóre sklepy we Włoszech miały zdecydować się wstrzymać sprzedaż Nutelli, która jest jednym z flagowych produktów Ferrero.
Koncern postanowił podjąć działania mające na celu zapewnienie o bezpieczeństwie produktu i rozpoczął we Włoszech kampanię reklamową.
Ferrero nie zamierza przestać wykorzystywać do produkcji Nutelli oleju palmowego.
Tworzenie Nutelli bez oleju palmowego zaowocowałoby tylko gorszym substytutem produktu. To byłby krok wstecz – powiedział w rozmowie z Agencją Reuters Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero.
Źródło:bankier.pl