Coś tam, coś tam, tondo – Tomasz Kaźmierowski o winie

Redakcja PR - 14.10.2016
120

Czy to południowoafrykańskie domy Karoo?

może kameruńskie Matakam? Cypryjskie tholoiNieRaczej jednak typowe Hueco en la selva wenezuelskich aborygenów Yanomami

Te miniaturowe, jednopoziomowy domkijednym, w każdym razie przed nastaniem XX wiekuprzypominały “głowy cukru”, innym zaś naturalnie pszczele

Gdyby kogoś teleportować wto miejscechwilę zastanawiałby się, gdzież to go rzucono. Na początku odpowiedź zdradziłaby natura, otoczenie – owszemgorąceporządnie dotknięte suszą nie może to być w środku Europy. 

fullsizerender-jpg

Mimo to te oliwkimigdałowcepowojniki i nieszpułki, ale też wiciokrzewgłógwreszcie dąb –wyklucza jednak dżunglę wenezuelskąKamerun i Południową Afrykę
Domki te powstały z kamienia wapiennegobez zaprawyzazwyczaj na planie koła albo kwadratuzawsze ze stożkowatym dachem układanym również łupanych kamienizwieńczony
krzyżem, czy też innnym symbolem. Ich bielone ściany odbijają słońce, a małe okna chronią przed nim latem i nie wypuszczają zbyt dużo ciepła zimą.

fullsizerender-3

To apulijskie trulli.  ich tu tysiącenajwięcej zaś w Alberobellomiasteczku słodszym od miejscowych deserówsporcamussiistnych 
bomb kremowo-cukrzanych.
Istnieje mnóstwo hipotez jak powstały. Najbardziej wiarygodną wydaje się ta, która mówi przynieśli je z Bliskiego Wschodu normańscy-frankijscy krzyżowcy. Mówięrzecz jasna, o trullichoć sporcamussi zupełnie spokojnie mogą stamtąd pochodzićskoro to ci sami krzyżowcy, będąc przekłusem” w Jerozolimie, poznali cukier! No, i ta nazwa: “głowy cukru”!

img_8881

Słońcesusza, leniwe popołudnie, trulli i sporcamussi – to wszystko układało się w kulturowo-
kulinarny ulepek. Już się obawiałemże tak będzie i z winem.Znałem co nieco “dokonania” miejscowych producentówszczególnie tych z południowej części prowincjiautorów arcyprzeładowanych win czerwonych, opartych o Primitivo i NegroamaroChciałem napić się dobrego białego. J miałem pomyśleć o  odstępstwie od reguły,
zamówieniu wina pozamiejscowegomineralnej Adygipikantnego Pinot grigio z Ligurii, a tu miejscowy znajomy zażądał Locorotondo
Ten region winiarski wokół miejscowości o tej samej wytwarza na półtora tysiącu hektarów głównie wina białewytrawne i musującePowstają one ze szepów Verdeca Bianco d’Alessano, z mniejszą ilośc Bombino biancoFiano i Malvasia Toscana. 
Było zaskakująco rześkie, mineralne, odpowiednio kwasowe, leciutko słonawe. Locorotondo DOCG, Rivera, 2015.

Comments

comments

120
Komentarze
Sonda

Czy sztuczna inteligencja w postaci Chatbotu GPT zrewolucjonizuje branżę public relations?

Loading ... Loading ...